Vinlandet Sydafrika
Sydafrika har tillverkat vin sedan 1652 och har sedan dess haft en lång historia inom vin, både med framgångar och bakslag. Det är först under mitten av 90-talet som Sydafrika tar form som det vinland vi känner det som idag med en samling av innovativa vinmakare. Idag tillverkas allt från kraftiga röda till krispiga vita viner, sött och starkt vin, mousserande i olika former och allt där emellan.
Större delen av allt sydafrikanskt vin tillverkas i Western Cape, en liten del av landet i det sydvästra hörnet runt om Kapstaden. Chenin Blanc är den mest odlade druvan och tillverkar både enkelt, fruktigt vitt vin och några av landets mest hyllade flaskor. Chenin Blanc är även populärt i sydafrikanskt mousserande vin, kallat Methode Cap Classique. Förutom Chenin Blanc odlas även en del andra gröna druvor som Chardonnay, Sauvignon Blanc, och Semillon. För röda viner är Cabernet Sauvignon och Syrah de två viktigaste druvorna, men även Cinsault, Merlot och Pinot Noir är vanliga. Dessutom odlas en hel del Pinotage, som ses som Sydafrikas mest ikoniska druva då det är en korsning som skapades i landet 1924. Korsningen gjordes mellan Pinot Noir och Cinsault, på den tiden kallad Hermitage, därav namnet. Det är en druva som förr gav syrliga, strama viner med en väldigt rökig smak, men som idag blir mer och mer hyllad i takt med att kunskapen kring hur druvan bör hanteras växer.
Anledningen till att Sydafrika har möjlighet att producera så varierade stilar av vin är dock inte bara på grund av de olika druvor som odlas, utan till stor del är det klimatet man har att tacka. I nordvästra delarna av vinområdena kan det vara varmt och torrt, men längst kusten finns det svalkande havsvindar som hjälper till att bevara druvornas fräschör. Längre in i landet blir det varmare och generellt sätt produceras mer rött vin här, och det är även här några av de mest hyllade regionerna ligger, bland annat Stellenbosch. Södra och östra delarna av vinområdena upplever ett mycket svalare klimat, ofta med mer regn, och här produceras lättare viner, gärna på Pinot Noir, Chardonnay och Riesling. Den variation kusten samt landets berg ger till klimatet är en viktig förutsättning för att kunna göra alla dessa stilar av vin idag.
När det gäller vinregioner är det ofta Stellenbosch och Paarl det pratas mest om. Dessa är även några av de varmare områdena, men med ett kontinentalt klimat vilket innebär att nätterna är svala och det ger en långsammare mognadsprocess och därmed en mer komplex smak till vinet. Cabernet Sauvignon trivs bra här och fylligare röda viner lagrade på fat är det som tillverkas mest. Förutom Cabernet Sauvignon hittas även Syrah, Merlot och en del vitt vin på Chenin Blanc eller Sauvignon Blanc, även dessa i en lite rikare och mer fruktdriven stil. Väster om dessa områden hittar vi Swartland som idag ses som ett av de mest innovativa vinregionerna idag, med många unga vinmakare och nya sätt att tillverka vin på. Vingårdarna här är däremot ofta gamla och det har gett regionen sin unika stil med koncentrerad smak och ibland ovanliga druvor. Ett område att hålla utkik efter!
I södra delarna av landet där det är svalare med mer havsinfluenser hittar vi mer Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc och även Riesling. Här finns två områden längst med kusten som ofta hyllas lite extra, nämligen Elgin och Hemel-en-Aarde. Dessa regioner ses som väldigt nya och började utforskas på riktigt först på 90-talet. Även om Sydafrika är ett väldigt väletablerat vinland idag finns det fortfarande mycket mer att upptäcka och utveckla, och framtiden ser ljus ut så håll ett öga på Sydafrika i framtiden!