Bästa vinerna till årets julbord

Julfirandet är en höjdpunkt på året, och för alla som är sugna på något gott att dricka till julbordet har vi gjort en guide! Här har vi samlat våra tips från Systembolagets fasta sortiment som passar till de mest klassiska rätterna på julbordet.

Klassiska svenska rätter kan ibland vara svåra att matcha med vin eftersom de ofta har en hög sälta, eller en hög syra. Då behövs ofta ett mer fruktgeneröst vin som klarar av att balansera detta. Nedan finns därför våra tips på härliga viner till julens alla godsaker.

 

Sill & Gravad lax

Deep Roots Riesling 2024

Detta vin tillverkas på druvan Riesling från Pfalz i Tyskland. Riesling ger ofta aromatiska och fruktiga viner som kan runda av den höga sältan som finns i julrätter som sill eller gravad lax. Samtidigt har vinet en väldigt krispig syra som möter syran i inlagd sill. Riesling är också ett bra alternativ om man vill ha ett vitt vin som fungerar till många olika rätter på julbordet.

Janssons frestelse

Torres Gran Viña Sol Chardonnay 2024

Torres är en av de mest hyllade producenterna i Spanien och detta är deras Chardonnay som delvis lagrats på fat, och också fått lagrats på sin jästfällning. Båda dessa vinmakningsmetoder ger fylligare, rundare och mer smakrika viner. Därför passar detta vin perfekt till krämigare rätter som Janssons frestelse där den fylligare kroppen möter rättens fetma men den intensiva fruktigheten rundar av sältan som vanligtvis hittas här.

Julskinka

Torres Sangre de Toro Garnacha 2024

Sangre de Toro kommer från Katalonien, alltså nordöstra delen av Spanien. Här trivs druvan Garnacha väldigt bra och kan tillverka flera olika stilar av rött vin. Detta vin tillverkas i en fruktdriven, inte alltför tung stil som därför går väldigt bra till fläsk av olika slag. Detta vin går även utmärkt till andra rätter som grönkålspaj eller lammlägg.

Köttbullar & Revbensspjäll

Masi Campofiorin 2022

Masi är en av de viktigaste producenterna i Veneto, nordöstra Italien. Detta vin tillverkas på de lokala druvorna Corvina, Rondinella och Molinara som får lagras 1,5 år på fat och det ger ett kryddigare vin med markerad strävhet. Det gör att det klarar av några av julens mer smakrika kötträtter, och kan även vara gott till lagrad hårdost.

Ost & Knäck

Blandy’s Colheita Malmsey

Till julens desserter och sötsaker är Madeira ett klassiskt alternativ, från den portugisiska ön med samma namn. Malmsey är namnet på druvan och denna stil är oftast den sötaste och mest knäckiga eller karamelliserade av all Madeira. Det gör att den passar väldigt bra till torkad frukt, nötter, kola och knäck. Madeira är även gott som en dessert i sig!

 

God Jul!

Föregående
Föregående

Vinlandet Sydafrika

Nästa
Nästa

Vintercocktail med vinbär och mynta