Vin till midsommarbuffén
Vad dricker man bäst till midsommars festmåltider? Här har vi plockat ihop några av våra favoriter som fungerar fint till många olika typer av mat, speciellt alla klassiker som brukar serveras under midsommarhelgen.
Under midsommar serveras ofta en stor blandning av mat. Allt från salt och syrlig sill eller gravad lax, till krämig västerbottensostpaj, besk sallad och grillat kött. Att hitta ett enda vin som fungerar fint till allt kan vara svårt och bäst är i så fall att satsa på ett fruktigt vitt vin eller rosé som är friskt nog att gå mot lax och paj, men smakrikt nog att inte försvinna bredvid en grillat köttbit.
Till västerbottenspaj
Västerbottensostpaj är en klassiker på midsommarlunchen, och en rätt med eleganta smaker men en hel del sälta och fett, samt en krämig textur. Till det är det gott med ett fruktig vitt vin med hög syra. Den höga syran kommer skära igenom fettet och krämigheten från osten, samtidigt som fruktigheten rundar av sältan.
Testa Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2024, ett krispigt vitt vin på druvan Riesling från Rheinhessen i Tyskland. Smak av äpplen, vit persika och citron. Från samma vinregion kommer också Groh Organic Grauburgunder Trocken 2023 i liknande stil men på druvan Grauburgunder, även känd som Pinot Gris. Detta vin har lite fylligare kropp och smak av honungsmelon och apelsinzest. Båda två är ett utmärkt val att börja midsommarlunchen med!
Till sill och lax
Till sill eller gravad lax behöver man ofta ett friskt vitt vin men antingen med lite sötma, eller intensiv smak av mogen frukt för att runda av syran och sältan denna typ av mat har. Denna typ av klassisk svensk mat går även toppen till ett ljust lageröl eller akvavit, men om man älskar vin som oss är Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2022 ett fantastiskt alternativ! En fruktig stil av vitt med några gram restsötma och smak av päron och persika. Den lilla sötman mjukar upp sältan och syran i maten och lyfter fram mer av smakerna.
Till sommarsalladen
Sallad är ibland svårt att matcha med vin eftersom alla typer av gröna blad naturligt innehåller en del beska. För att matcha krävs därför ett fruktigt, bärigt vin som drar ner beskan i måltiden. Här är rosévin ett perfekt alternativ, speciellt om salladen innehåller jordgubbar, persika, vattenmelon eller någon annan typ av frukt.
Vi rekommenderar François Lurton Les Fumées Blanches Rosé 2024, ett rosévin på druvan Sauvignon Gris från Frankrike. Vinet smakar av röda bär som vinbär och hallon, samt rabarber. Finns både på glasflaska och Bag-in-Box beroende på hur många som firar!
Till grillat
På kvällen när det är dags för den traditionsenliga grillningen plockar vi gärna fram en fruktig flaska rött vin. Grillad mat behöver vin med mycket mogen fruktsmak för att runda av den sotade karaktären. Grillar man kött är det dessutom bra med ett fylligare vin med en del strävhet som är kraftigt nog att stå upp emot proteinet.
Testa Masi Campofiorin 2021, ett härligt rött vin från Veneto i norra Italien. Här hittar vi toner av mörka bär, torkade örter och söta kryddor från fatlagringen som är gott till kött i en honungsmarinad.
Glad midsommar!