Bästa vinerna till klassiska hösträtter
Hösten står inför dörren, och därför har vi plockat ihop några av våra favoritviner till säsongens härliga, mustiga rätter. Hitta inspiration till nästa middag med oss!
Något av det bästa med vårt kallare klimat här i Sverige är alla olika kombinationer av mustig, värmande mat och vin man kan komma på att avnjuta. Under höst- och vintermånaderna älskar vi mysiga hemmamiddagar med tända ljus och gott vin. Därför har vi gjort en liten guide med några av våra bästa rätter för säsongen – och självklart vad som passar bäst att dricka till!
Kantarellpasta
Under början av hösten när svamp och kantareller är i sin bästa säsong är en klassisk kantarellpasta ett säkert kort. För att låta kantarellerna skina med sin smak är det viktigt att välja ett vin som inte är för tungt eller smakrikt, men ändå har en del fruktighet som möter den naturliga sötman i svampen. Vår bästa matchning är Pio Cesare Langhe Nebbiolo från norra Italien. Nebbiolo som druva gör friska rödviner med djup smak men lättare kropp, perfekt till den här typen av maträtter!
Boeuf Bourgignon
Boeuf Bourguignon är en fransk gryta med kött, rödvin och rotfrukter, men om man hellre vill så kan man blanda ner det mesta för en mustig och värmande gryta. Traditionellt så dricks ett bärigt och lätt vin till, men vi vågar gå upp lite i smakrikheten för att matcha vårt svenska klimat. Vi dricker gärna Masi Modello från Trevenezie i nordöstra Italien. Ett väldigt bärigt och josigt vin, precis som den traditionella matchningen, men med lite mer strävhet för att stå upp mot köttet.
Ugnsstekt sidfläsk med pumpa och lingon
Under hösten är råvaror som äpple, pumpa och lingon perfekta att servera, och alla tre är väldigt goda med fläsk i olika former. Varför inte testa att kombinera dem för en rätt som är helt rätt i säsong? Till alla dessa godsaker behövs ett vin med stor smak av mogen frukt eftersom både äpple och pumpa har en del sötma. Samtidigt får vinet inte vara för strävt eftersom fläsk är ett lättare kött. Vårt bästa vin till är Sangre de Toro, rött vin på Garnacha från Katalonien i Spanien. Vinet är medelfylligt och smakar av hallon och körsbär, en toppenmatchning med andra ord!
Lammstek med timjan och rostad potatis
Lammstek är en perfekt rätt att laga när man är hemma inne i värmen en hel dag då det kan ta sin tid att förbereda. En klassisk rätt med mycket smak och örter som kräver ett kraftigare vin som står upp emot alla dessa smaker, och även köttet i sig. Vi vill dricka Tamaral från Ribera del Duero i Spanien till, det görs på druvan Tempranillo och lagras på fat vilket ger mer strävhet till vinet. Det är perfekt mot kött som lamm!