Vårsparris med smörsås och örtkrisp
Sparris är en av de mest omtyckta vårprimörerna, och i detta recept får både grön och vit sparris sin plats i en elegant servering med smörsås och örter. Denna rätt är perfekt antingen som förrätt eller varmrätt, och går även att servera som tillbehör till exempelvis en bit vit fisk eller grillad kyckling. Eftersom Riesling är som gjort för att serveras till sparris rekommenderar vi det till, gärna i en frisk och fruktdriven stil. I Tyskland, där både sparris och Riesling har sitt hem, sträcker sig sparrissäsongen från mitten av april fram till midsommar och brukar serveras på i princip alla restauranger och i alla hem, självklart med ett glas Riesling till.
Sparris med smörsås och örtkrisp
(4 portioner)
Du behöver
500 g färsk, vit sparris
500 g färsk, grön sparris
2 msk smör
Salt
100 g smör
1,5 dl grädde
1,5 dl crème fraîche
0,5 citron
Salt, svartpeppar
0,5 dl panko
1 riven vitlöksklyfta
2 msk olivolja
0,5 dl hackade mandlar
0,5 dl färska, finhackade örter (persilja, dill och timjan)
Salt
Gör så här:
Skölj sparrisen och skär bort den nedersta, hårda biten. Skala bort det yttersta lagret på den vita sparrisen. Man kan skala den gröna med om den har en träig yta, men annars går det bra att lämna skalet på för mer smak. Skär sedan sparrisen i bitar på ca. 4 cm och stek på medelvärme i smör under 5 minuter till sparrisen blivit mjuk. Salta efter smak.
Smält smöret i en kastrull och vispa under tiden ihop grädde och crème fraîche. Häll långsamt ned gräddblandningen i smöret och vispa för en fluffig konsistens. Smaka av med salt, peppar och saften från en halv citron.
Stek panko och den rivna vitlöken i olja under 3 minuter. Hacka örter och mandel under tiden. Mixa sedan panko, örter, mandlar och salt till ett krisp och se till att blandningen hunnit svalna lätt innan servering.
Lägg sparrisbitarna på en tallrik, slå över en del av såsen och avsluta genom att toppa med örtkrispet.
Om man föredrar en krämigare textur på sin sparris går det jättebra att koka den i saltat vatten i några minuter istället för att steka den.
Smaklig måltid!
Tips!
Weingut Dreissigacker Vintages Riesling, Tyskland Nr 93010. Pris: 249 kr
Producent: Weingut Dreissigacker
Dreissigacker är välkänt för sina friska och rena viner på druvan Riesling från tyska regionen Rheinhessen. Den 25 april släpptes deras Vintages Riesling, ett unikt vin utan årgång. Istället har man blandat flera olika årgångar, så som man ofta gör i Champagne, vilket leder till en djupare smak och större komplexitet. Det slutgiltiga vinet har en elegans och frisk syra, med smak av grapefrukt, stenfrukt och honung.