Hur tillverkas rosévin?

Hur tillverkas rosévin?

Rosévin är en stil av vin som vanligtvis ökar i popularitet under sommarhalvåret, och en vanlig missuppfattning är att det tillverkas genom att man blandar vitt vin med en skvätt rött vin. Om det inte är sant, hur tillverkas denna härliga stil av vin egentligen?


Rosévin är en stil av vin som tillverkas av druvor som annars hade kunnat användas för rött vin, men metoden för att göra vinet har mer gemensamt med hur man tillverkar vitt vin. Det bästa av båda världarna helt enkelt! De blåa druvorna plockas och krossas i vineriet. Druvskalen får ligga kvar i musten och macerera i några timmar, då dras en liten del av färgen (och smaken!) från druvskalen ut och vinet får den klassiska ljusrosa färgen vi förknippar med rosé. Vill man göra en kraftigare, mer smakrik och mörkare stil av rosé låter man skalen ligga i längre. Det är även så rött vin tillverkas, men då kan druvskalen ligga i upp till en månad eller till och med längre, medan vinet går igenom sin alkoholjäsning. Efter skalkontakten för rosévinet är klart filtrerar man bort skalen och fortsätter jäsa vinet precis som ett vitt vin. Detta är den vanligaste metoden för rosévin.

Hur tillverkas rosévin?

Det finns dock andra metoder som används, även om de inte är lika universella. Det går till exempel att pressa och filtrera bort druvskalen direkt, en stil som brukar kallas vin gris (grått vin) då det knappt hinner få någon färg alls. Tidigare var det även väldigt vanligt att rosévin var en restprodukt av rött vin. För att göra sitt röda vin kraftigare tog man bort en del av musten i början av processen, då musten var ljusrosa, och istället för att kasta bort det gjorde man rosé av det. Det är inte lika vanligt idag eftersom druvor för riktigt bra rosévin vanligtvis behöver skördas tidigare än druvorna för rött vin för att behålla sin karakteristiska fräschör.  

Nästan en tredjedel av världens rosévin produceras i Frankrike, där Provence är det mest välkända området. Det är vinerna härifrån de flesta vinälskare brukar tänka på när man nämner ordet rosé, och den stil av vin rosévinmakare från många andra platser i världen inspireras av när de gör sitt eget vin. I Provence tillverkas en frisk stil av rosévin på de lokala druvorna Grenache, Mourvèdre, Cinsault och Syrah som tagit världen med storm. Det tillverkades så mycket som 134 miljoner flaskor rosé här under 2024, vilket visar att rosétrenden är här för att stanna.   

Skål för det! 

Föregående
Föregående

Matcha rosé och mat på bästa sätt

Nästa
Nästa

Vårsparris med smörsås och örtkrisp