Matcha rosé och mat på bästa sätt
Rosévin är en fantastisk dryck till mat. Länge har rosé endast druckits som sällskapsvin, men med rätt mat kan det bli riktigt härliga kombinationer. Rosévin fungerar också förvånansvärt bra till en del råvaror som annars kan vara svåra att matcha med vin, eftersom rosé har en frisk syra men låg strävhet och en smak som ligger mellan rött och vitt vin, beroende på stilen.
Den klassiska stilen av rosé, alltså ljusrosa färg och fräsch, rödbärig smak, går utmärkt till elegantare rätter med en del syra. Tänk räkor, grönsakspaj, sallad med bär som jordgubbar, örtbakad kyckling och liknande. Det bör vara rätter som inte är alltför smakrika så de inte tar över vinets eleganta aromer, men med en del syra eller fett som möter och rundar av syran som finns i vinet. Denna stil av vin (och mat) är också fantastiskt att ta med på sommarens picknickar.
Dricker man istället en kraftigare stil av rosé, med mer smak och färg, kanske från ett varmare klimat som ger en mer generös fruktighet, kan man välja mer smakrika rätter. Grillad mat av olika slag är bra till, och den intensiva fruktigheten gör även att vinerna klarar av rätter med en del chilihetta eller kryddighet. Denna stil av vin kan vara mer eller mindre likt ett rött vin, och de kraftigaste är väldigt goda till kalv eller vilt.
Även mousserande rosé är gott till mat. Både rosé och bubbel ses ofta som aperitif, men båda går utmärkt att servera under middagens gång. Eftersom mousserande rosé både har frisk syra och bubblor som gör att vinet upplevs ännu piggare är det ett utmärkt alternativ till rätter med en del smör som rundar av syran. Grillade mackor, krämiga soppor och pizza är bra matchningar.
Rosé går också fint att välja som alternativ om man har svårt att bestämma sig för om vitt eller rött vin vore bäst, eller om man vill servera ett vin till en buffé. Om man jobbar med råvaror som tomat, rå sallad, kronärtskocka och liknande råvaror som kan vara svåra att matcha med vin är rosé också ett väldigt bra val. Möjligheterna är oändliga, så det är dags att börja testa mer rosévin med mat framöver!