Blandy’s & Starkvinet Madeira
Madeira är en ö drygt 500 km väster om norra Afrika, mitt ute i Atlanten, där vin tillverkats sedan ön först upptäcktes år 1419. På den tiden var det vanligt att lägga till med skepp här för att fylla på med mat och vin innan resan fortsatte. Vinet som skickades med spritades ofta upp till starkvin för att klara resan, och faten låg dessutom direkt under den gassande solen vilket bidrog till den idag ikoniska, karamelliserade tonen som hittas i Madeiras viner.
Här hittar vi familjen Blandy, en unik vinproducent då det är den enda av de ursprungliga grundarna av Madeiras vinhandel som fortfarande ägs och drivs av samma familj sedan starten år 1811. De har därmed haft en betydande roll i utvecklingen av vinet här, och ses idag som en av de främsta producenterna på ön.
Idag drivs Blandy’s av Chris Blandy, 7:e generationen, i samma anda som tidigare generationer gjort. Chris jobbade tidigare tillsammans med sin pappa fram till dennes pension år 2024 och har samma tydliga vision för vineriet. Målet är att återupprätta Madeira som ett av världens bästa, mest uppskattade viner som det brukade vara en gång i tiden.
Blandy’s har alltid varit väldigt fokuserade på hållbarhet, både i vingården och bland sina medarbetare och gentemot samhället. De har därför tagit flera initiativ för att bevara öns vinodling som den varit tidigare och har idag ett projekt där flera lokala odlare deltar i ett försök att föra över kunskap om vinodling till yngre generationer, samt bevara de lokala druvsorterna på ön.
Madeira är ett starkvin, det innebär att vinet spritas upp med druvsprit till en alkoholhalt runt 18–20%. På Madeira växer de fyra ikoniska druvorna Sercial, Verdelho, Boal och Malvasia som alla producerar en unik stil av vin, men den mest odlade druvan är Tinta Negra. De sötaste stilarna av madeiravin jäser endast i några timmar innan spriten hälls i och jäsningen avbryts, men även de torraste stilarna som tillverkas innehåller en del restsötma för att balansera den höga syran druvorna vanligtvis får här.
Den unika smaken Madeira har kommer dock från vinets lagring, inspirerat av hur vinerna lagrades under solen på skeppen förr i tiden. Lagring kan ske med två metoder: Estufagem eller Canteiro. Estufagem är en enklare metod där vinet hettas upp till närmare 50°C under tre månader. Canteiro sker i ekfat på vinden, så nära solen som möjligt, under två år. Både metoder karamelliserar sockret i vinerna och ger en nötig, knäckig smak.
Stilar av Madeira
Sercial: Om denna druva skrivs ut på etiketten är det gjort endast på den druvan, men det är också den torraste stilen av Madeira med hög syra, smaker av citrus, äpplen och mandel.
Verdelho: Halvtorrt vin på druvan Verdelho, med toner av honung.
Boal: Halvsött vin på Boal-druvan med aromatiska toner av choklad, kaffe och nötter.
Malvasia: Viner på denna druva kallas ibland också Malmsey. Dessa viner är söta med lite lägre syra och smak av kola, vanilj, marmelad och nötter.
Större delen av all Madeira produceras utan årgång, men termerna Colheita och Frasqueira finns om druvorna kommer från endast en årgång. För Colheita måste vinerna lagras i minst fem år, medan det för Frasqueira är hela 20 år i fat.
Madeira, speciellt Malmsey, är ett klassiskt vin att dricka under julen då det passar väldigt bra till våra klassiska julgodisar, eller som en dessert i sig. Det är även väldigt trevligt till salt hårdost!